Păcatul

Scenariul si Regia: Mihai Mihaescu
Lansat in cinematografe in 1992.

Durata: 70 minute.
Adaptare dupa povestirile “Pacat boieresc” si “Hotul” de Mihail Sadoveanu

Subiect: “Niculiţă, fiul boierului din Sărăţeni, profitând că tatăl său se află cu afacerei la Bucureşti, vrea să se iniţieze într-ale vânătorii şi îl tocmeşte în acest scop pe Gavril, un profesionist în materie, care poartă însa crucea unei mari încercări: soţia lui a trăit cu fostul stăpân, Costea, din care a rezultat un copil, Doina, o fată nespus de frumoasă, pe care a crescut-o în taină, în sălbăticia pădurii şi a bălţii. Şi soţia lui şi Costea, un om de o cruzime feroce, cum reiese din secvenţa cu hoţul de lemne, pe care îl ucide, au murit.

Într-una din escapadele vânătoreşti însă, Niculiţă o descoperă pe Doina, se petrece un „coup de foudre” şi cei doi tineri se vor iubi cu patimă, trăindu-şi dragostea precum Adam şi Eva în Eden. Dar Gavril află şi vrea să-l omoare pe Niculiţă pentru că i-a necinstit fata. Într-o încăierare în pădure, arma de vânătoare a lui Niculiţă se încurcă într-un lăstăriş, apoi se descarcă, omorându-l pe Gavril.” – Grid Modorcea – Dicţionarul filmului românesc de ficţiune, Ed. Cartea Românească, 2004

“Păcatul îmi aminteşte de un alt film al iubirii pedepsite şi nefericite, de filmul suedez “N-a dansat decât o vară” al lui Arne Mattson. Iar minunata Nicoleta Todoroi parcă este sora geamănă a extraordinarei actriţe suedeze Ulla Jacobson.” – Ion Miloş – 1992 (Tribuna).

Te-ar putea interesa si: