Arhitectura Romaniei Mari

„Arhitectura Romaniei Mari” este un documentar despre cautarea identitatii nationale in domeniul arhitecturii. Arhitectii romani ai sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX  reusesc sa identifice elementele cele mai pretioase din arhitectura vernaculara si cea bizantina ridicandu-le la o demnitate monumentala intr-un stil eclectic care se va numi stil neoromanesc sau stil national romanesc.

Arhitectul si filosoful Augustin Ioan si cercetatoarea in istoria artei Ada Hajdu ilustreaza evolutia acestui stil incepand cu expozitia de la Paris din anul 1898 si pana dupa Marea Unire de la Alba Iulia si raspandirea sa in toate regiunile romanesti.

Actorul  Ion Dichiseanu puncteaza cu expresivitate poetica spatiului architectural  neoromanesc  care nu este altceva decat o arhitectura a sufletului românesc, un veritabil simbol al unitatii culturale si teritoriale desavarsite prin Marea Unire. Filmul prezinta invazia stilului neoromanesc de la cladirile rezidentiale de dimensiuni reduse la monumentalele cladiri publice. Este cu certitudine primul film documentar despre arhitectura premergatoare Marii Uniri si despre consecintele pe care aceasta le-a avut asupra eseteticii urbane moderne si contemporane.

Filmul a fost creat in contextul celebrarii Centenarului Marii Uniri cu sprijinul Ministerului Culturii fiind regizat de Mimis Ravanis si Cristian Radu Nema dupa o idee a Biancai Beatrice Michi.

Te-ar putea interesa si: