Cufărul

Filmul „Cufărul” este un documentar artistic care își propune să răspundă întrebarea „Ce sunt caietele lui Eminescu?” Actorii Ion Caramitru și Cristian Moțiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București. Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl sau Gheorge Eminovici. 

Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al Academicianului Alexandru Surdu care a studiat preț de mai multi ani împreună cu filosoful Constantin Noica caietele lui Eminescu.

Caietele lui Mihai Eminescu reprezintă laboratorul de creație a celei mai elevate conștiinte de cultură pe care a dat-o acest popor și merită o atenție deosebită în preocupările culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit după răsfoirea manuscriselor facsmilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectură a Bibliotecii Academiei Române. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film văzut recent în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre « Livre d’images » al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea în care regizorul a încercat să surprindă o lume întreagă în imagini care aparent nu au o legătură explicită mi s-a părut fascinant și am considerat că s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu în care să prezentăm publicului aceasta « carte  a imaginilor și gândurilor » eminesciene„, spune Bianca Beatrice Michi Nema, scenarista filmului.  

imdb:https://www.imdb.com/title/tt10014054/

Trailer: https://www.imdb.com/title/tt10014054/videoplayer/vi1742322713

Te-ar putea interesa si: