Amintiri din Epoca de aur

(2009, Comedie)

Filmul are două părți: (1) Tovarăși, viața e frumoasă! (care include episoadele „Legenda activistului în inspecție„, „Legenda fotografului oficial”, „Legenda politrucului zelos”, „Legenda militianului lacom”) și (2) Dragoste în timpul liber (cu episoadele „Legenda vânzătorilor de aer”, „Legenda șoferului de găini„).

Filmul prezintă întâmplări din România anilor ’80.  La primăria dintr-un sat este primit un telefon care anunță un control pentru traseul vizitei de lucru care urma aibă loc a doua zi.  O altă secvență se petrece în Casa Scânteii, unde este fierbere mare în jurul unor fotografii care îl arată pe tovarășsul Ceaușescu scoțânduși pălăria în fața lui Jiscard D’Estaing, lucru considerat ideologic ca fiind inacceptabil. O altă întâmplare urmărește povestea lui Sandu, plutonier de miliție, care primește un porc viu de la cumnatul său și nu știe cum -l taie fără afle vecinii.

Toate poveștile din episoadele filmului Amintiri din Epoca de aur aduc la lumină întâmplări și neliniști specifice perioadei comuniste.

Regie: Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu

Scenariu: Cristian Mungiu

Actori Principali: Alexandru Potocean, Ion Sapdaru, Tania Popa, Teo Corban, Vlad Ivanov

Producători: Mobra Film; Icon Film

Premii:

2009 – TIFF – Mențiune specială a juriului Zilelor Filmului Românesc

2009 – UCIN – Premiul pentru scenariu

2010 – Gopo – Premiul pentru sunet

Te-ar putea interesa si: